Σταθάς

Ο Σταθάς (Τοπική Κοινότητα Σταθά – Δημοτική Ενότητα ΙΝΑΧΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα ?Καλλικράτης?.

Η επίσημη ονομασία είναι ?ο Σταθάς?. Έδρα του δήμου είναι η Αμφιλοχία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο ?Καποδίστριας?, μέχρι το 2010, ο Σταθάς ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σταθά, του πρώην Δήμου ΙΝΑΧΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Ο Σταθάς έχει υψόμετρο 653 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,0030330112 και γεωγραφικό μήκος 21,2722848448.

Παλαιότερα ο Σταθάς ονομαζόταν Δούνιστα και στα χρόνια της Τουρκ
οκρατίας αποτελούσε την έδρα του αρματωλικίου του Γερο-Δήμου Σταθά και αργότερα του δευτερότοκου γιού του Γιάννη Σταθά. Για να τιμηθεί ο Ναύαρχος, ο Επαναστάτης, ο Ήρωας, το χωριό μετονομάστηκε Σταθάς και αναρτήθηκε προτομή του στην πλατεία του χωριού.

 

 

Στην ίδια περιοχή έδρασε και άλλη οικογένεια αρματωλών του Βάλτου, οι Ισκαίοι ( Ίσκος ή Καραίσκος) απόγονος των οποίων ήταν ο Γεώργιος Καραισκάκης ή Καραίσκος.