Περδικάκι

Το Σακαρέτσι (νυν Περδικάκι) είναι ορεινό χωριό της Επαρχίας  Βάλτου  του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κτισμένο σε υψόμετρο 700 μ. Απέχει 110 χλμ. από την πρωτεύουσα του Νομού, το Μεσολόγγι, 60 χλμ., από την πρωτεύουσα της Επαρχίας, την Αμφιλοχία, 70 χλμ.  από το Αγρίνιο που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Νομού, 65 χλμ. από την Άρτα και 20 χλμ. από τη Γέφυρα Τέμπλας Αχελώου που το ενώνει με το Νομό Ευρυτανίας. ?Κάθεται? σ’ ένα βαθούλωμα με λόφους και λίγα χωράφια και κυκλώνεται από ελατοσκέπαστα ψηλά βουνά που αποτελούν συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου, ενώ στα ανατολικά ριζά του, κάτω από σάρες και κακοτρέπηλα και δρυόφυτες πλαγιές, διαβαίνει ο Αχελώος. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ποταμού Αχελώου και της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.

 Οι λάτρεις του βουνού θα εντυπωσιαστούν από την τοποθεσία του χωριού, καθώς είναι βυθισμένο ανάμεσα στις καταπράσινες από το ομώνυμο βότανο «περδικάκι», πλαγιές των μικρών λόφων που το περιβάλλουν, ενώ δεξιά και αριστερά εκτείνονται οι κορυφογραμμές του Μητσελιού και της Μηλιάς που αποτελούν συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου.
Οι πλαγιές του Μητσελιού και της Μηλιάς είναι κατάφυτες από έλατα και ανάμεσά τους σχηματίζονται, μετά το χωριό, δύο όμορφα οροπέδια ο Φορτωπός και το Μηλογόστι, ενώ σε απόσταση 6χλμ οι παράλληλες κορυφογραμμές καταλήγουν στο επιβλητικό βουνό Γραμματικού, σύμπλεγμα από ομαλούς λόφους με αραιή βλάστηση από κέδρους, έλατα και περδικάκι. Η περιοχή διαθέτει πλούσια πανίδα οπότε είναι πιθανό να συναντήσετε είδη άγριων ζώων όπως προστατευόμενα άγρια άλογα, λαγούς, ζαρκάδια, αγριογούρουνα ακόμα και λύκους που βρίσκουν καταφύγιο στα πλούσια δάση.

Το χωριό έχει εξωραϊστει χάρη στην όμορφη πλατεία, την παραδοσιακή πέτρινη βρύση και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, καφενεία που σερβίρουν καλοψημένο ελληνικό καφέ με παραδοσιακό ραβανί και καθαρές ταβέρνες με νοστιμότατα κρέατα Σακαρετσίου. Κάθε καλοκαίρι ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Βάλτου διοργανώνει αντάμωμα και πλήθος κόσμου συρρέει από όλη την Ελλάδα για να διασκεδάσει με παραδοσιακή βλάχικη μουσική και να γευτεί ντόπια παραδοσιακά φαγητά. Αν κάποιος βρεθεί σε ένα αντάμωμα θα δει την αναπαράσταση ηθών και εθίμων των Σαρακατσάνων με τη συνοδεία χορευτικών τμημάτων όπως ο φλάμπουρας, το ψήσιμο της πίτας, ο γάμος, η γιορτή, το προξενιό, το μάζεμα των ζώων και τα κονάκια των Σαρακατσάνων. Ο επισκέπτης δεν θα δυσκολευτεί να εγκλιματιστεί στη μικρή κοινωνία του βουνού αφού οι άνθρωποι εκεί είναι αυθεντικοί, καλοσυνάτοι και σε κερδίζουν με την ηρεμία και το χαμόγελό τους.

 


Φωτογραφίες

« 1 της 2 »