Νέο Χαλκιόπουλο
Αν έχετε ταξιδέψει στην ευρύτερη περιοχή του Βάλτου σίγουρα θα έχετε δει ένα από τα πιο όμορφα χωριά το Νέο Χαλκίοπουλο.
Το Νέο Χαλκιόπουλο είναι ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Βάλτου του νομού Αιτωλοακαρνανίας και διοικητικά ανήκει, μετά τη μεταρρύθμιση του προγράμματος «Καλλικράτης», στον δήμο Αμφιλοχίας.
Βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους Καλάνα ή Κανάλα. Ήταν έδρα του πρώην δήμου Ινάχου με 608 κατοίκους όπου είναι και το κέντρο υγείας της περιοχής. Απέχει 33,8 χλμ. από την Αμφιλοχία.
Ο πληθυσμός του Χαλκιόπουλου μειώνεται σταδιακά με την αστυφιλία των τελευταίων δεκαετιών, αν και τη δεκαετία του 1980, με τη δημιουργία του ΕΣΥ, χτίστηκε κέντρο υγείας στο χωριό, γεγονός που βοήθησε αρκετά τους μόνιμους κατοίκους.
Ο επισκέπτης που θα περάσει από το Χαλκιόπουλο θα μείνει κατάπληκτος και θα θαυμάσει τη γενναιοδωρία της φύσης. Ο Ίναχος (Μπζιάκος για τους ντόπιους), ρέει έχοντας καθόλη τη διαδρομή του αριστερά και δεξιά συστοιχίες από πανύψηλα πλατάνια. Τα νερά του αγκαλιάζουν τρυφερά το τοπίο χαρίζοντας απρόσμενες πινελιές σκούρου μπλε. Η επιβλητική Καλάνα (υψόμετρο 1520μ.) στέκει αγέρωχα στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού και θαυμάζει τον απέραντο κατάφυτο κάμπο, που απλώνεται μπροστά της.
Στην πρώην κοινότητα Χαλκιοπούλων και νυν Δημοτικό Διαμέρισμα Χαλκιοπούλων, ανήκουν οι παρακάτω συνοικισμοί:
Παλαιό Χαλκιόπουλο, Άγιοι Θεόδωροι, Αρωνιάδα, Άγιος Μηνάς, Άγιος Βλάσιος, Αγραπιδόκαμπος, Ξωμερή, Φορτωπός, και Προσήλια.
ΠΑΛΑΙΟ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ
Το παλαιό Χαλκιόπουλο χτίστηκε περίπου το 1700 σε μια πανοραμική θέα , με 500 περίπου κατοίκους. Ήταν ενα πυκνοκατοικημένο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια τα οποία ήταν φτιαγμένα απο τους ίδιους ή απο διάφορους μαστόρους απο την περιοχή των Ιωαννίνων.Ο κεντρικός ναός του χωριου χτίστηκε το 1772 επι τουρκοκρατίας και ξανα ανακατασκευάστηκε το 1882 τον οποιο Ναό τον ονομασαν Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.Το δημοτικό σχολείο του χωριού χτίστηκε περίπου το 1700 και ήταν μερικά βήματα πιο πάνω απο τον Ιερό Ναό του χωριού.Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν ενα σημείο το οποίο το χρησημοποιούσαν οι αμαρτωλοί και οι κλέφτες ως καταφύγιο απο τους εχθρούς.Ένας απο τους ποιο φημισμένους αντάρτες της εποχής ήταν ο Κατσαντώνης που έβρισκε καταφύγιο σε μια σπηλιά λίγα χιλιόμετρα εξω απο το χωρίο η οποία μετά απο καποια χρόνια η σπηλιά αυτή πηρε το όνομα του μεγάλου ήρωα, όπου και σήμερα το επισκέφτονται οι κάτοικοι του χωριού αλλα και απο αλλα γειτονικά χωριά.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωρίο όπως πηγαίνουμε για το Τρίκλινο υπάρχει ενα εξωκλήσσι το οποιο ονομάζετε Άγιος Αντρέας ο Ερημήτις η όποια βρίσκεται μέσα στο βουνό της Κανάλας που έχει μια πανοραμική θέα με φόντο την πανέμορφη λίμνη Κρεμαστών, και στην απέναντι μεριά φαίνονται μερικά χωριά της Ευρυτανίας. Η μνήμη του Άγιου Αντρέα του Ερημίτη εορτάζεται 15 Μαΐου και είναι πολιούχος του χωριού.
Στο υψόμετρο της Κανάλας υπάρχει μια σπηλιά την οποία την λένε οι ντοπιοι «Όμορφη Σπηλιά».Η οποία με διηγήσεις των παλιών έχει μέσα σταλαχτίτες οι οποίοι με εναν φυσικό τρόπο γίνονται κόκκινη όταν φωτίζεται από τον ήλιο. Τέλος το 1965 έγινε ένας μεγάλος σεισμός στο φράγμα των Κρεμαστών, και ο δήμαρχος της τοπικής κοινότητας έκρινε οτι οι κάτοικοι του χωριού έπρεπε να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Οι κάτοικοι του χωριού αργότερα αποφάσισαν να το ονομάσουν Νέο Χαλκιόπουλο. Μερικοί κάτοικοι διαμένουν μόνιμα στο παλαιό Χαλκιόπουλο και μερικοί πηγαίνουν για διακοπές το καλοκαίρι.
Πηγες: Διηγησης απο κατοικους του χωριου